• Zobacz więcej

Ciasto z owocami

Drukuj

paluch

Ciasto z owocami to prosty letni deser. Bardzo szybko i łatwo się je robi, i co ważne są niedrogie, bo składają się z podstawowych składników: mąki, cukru, jajek i masła lub oleju oraz z sezonowych owoców.

Ciasto:
− 20 dag miękkiego masła,
− 16 dag cukru,
− 1 opakowanie cukru wanilinowego,
− 4 duże jajka,
− 25 dag mąki tortowej,
− 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Wierzch:
− 60 dag umytych, odszypułkowanych porzeczek,
− 1 łyżka mąki pszennej,
− łyżka cukru.

Kruszonka:
− 15 dag mąki pszennej,
− 10 dag masła,
− 7 dag cukru,
− 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego,
− 2 łyżki zmielonych migdałów,
− 2 łyżki płatków migdałowych.

Kruszonka: Mąkę wymieszaj z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodaj kawałki masła, aromat i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Na koniec wymieszaj z płatkami migdałowymi. Ciasto: Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzyj mikserem ustawionym na najwyższych obrotach (ok. 3 minuty), następnie dodawaj po jednym jajku, nie przerywając miksowania, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Na końcu dodaj mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 25x30cm i wyrównaj. Owoce oprósz łyżką mąki, równomiernie rozłóż na cieście i posyp cukrem oraz kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz godzinę.