• Kliknij
  • Kliknij
  • Zobacz więcej

Palce lizać

Drukuj

2024 09 ntds

WARZYWNE SŁODKOŚCI

Słodkości z dodatkiem warzyw mają zaskakująco dobry smak oraz miękką i wilgotną konsystencję. Nie tylko wybornie smakują, ale są także mniej kaloryczne i bogatsze w cenne składniki odżywcze niż tradycyjne ciasta i owocowe dżemy.

Dżem marchewkowy z nutą pomarańczy

1 kg marchewki
20 dag cukru
sok z dwóch cytryn
pomarańcza
łyżeczka cynamonu.

Marchewkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Gdy wystygnie, zmiksuj na gładką masę. Potem przełóż ją do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i mieszając smaż na małym ogniu przez 30 minut. Przez ten cały czas mieszaj, by nie przypalić pulpy marchewkowej. Następnie dodaj sok z dwóch cytryn oraz sok i startą skórkę z jednej pomarańczy. Zamieszaj i smaż kolejne 10 minut, ciągle mieszając. Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Sernik dyniowy

średniej wielkości dynia

(ok. 1,5 kg)

Spód:

15 dag kakaowych herbatników
80 g roztopionego masła

Masa serowa:

2 szklanki purée z dyni
60 dag twarogu mielonego
25 dag serka mascarpone
30 dag cukru
opakowanie cukru wanilinowego
opakowanie Sernixu
4 jajka.

Dynię pokrój na kawałki, wypestkuj, wstaw do pieca rozgrzanego do 200°C i piecz do miękkości przez 45 minut. Gdy lekko przestygnie, wybierz łyżką miąższ dyni i zmiksuj na gładkie purée. Foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, a jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka zblenduj na piasek i połącz z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylep dno tortownicy i odłóż do lodówki na czas przygotowania sernika. Do miski przełóż dyniowe purée, ser zmielony oraz mascarpone i ucieraj do momentu połączenia się składników. Następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz Sernix i miksuj jeszcze przez chwilę. Na końcu dodaj kolejno jajka i miksuj krótko – tylko do połączenia składników, by nie napowietrzyć sernika. Masę serową przelej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejną godzinę. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym sernik wstaw do lodówki na całą noc. Wierzch możesz polać lukrem lub polewą z białej czekolady.

Dżem z cukinii  z cytrynową nutą

2 kg cukinii
70–80 dag cukru
fix do dżemu
otarta skórka z 4 cytryn.

Z obranych cukinii wydrąż nasiona, pokrój je w drobną kostkę i przełóż do garnka. Dodaj fix, wymieszaj i gotuj ok. 15−20 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Później dodaj cukier, skórkę cytrynową i gotuj kolejne 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć je do góry dnem. Dżem przechowuj w lodówce lub w chłodnej piwnicy.

Muffinki marchewkowe

2 jajka
20 dag cukru
30 dag obranej marchwi
3 dag orzechów włoskich
3 dag płatków owsianych
¾ szklanki oleju
¾ szklanki maki
po 2 łyżeczki sody oczyszczonej
i proszku do pieczenia.

Marchew zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj. Jaja ubij z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodaj startą marchew, olej, orzechy, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenie i sodę. Wymieszaj wszystko miękką łyżką. Przełóż ciasto do foremek muffinkowych i piecz w 170°C przez 20−25 minut.

Dżem z cukinii i pomarańczy

2,5 kg cukinii
4 pomarańcze
2 galaretki pomarańczowe
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
80 dag cukru
skórka otarta z dwóch pomarańczy.

Cukinie obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Potem wraz z sokiem przełóż do garnka i gotuj około godziny, aż będzie miękka. Dodaj miąższ z pomarańczy i na małym ogniu gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż masa zacznie gęstnieć. Garnek zdejmij z ognia. Po chwili dodaj galaretki, kwasek i skórkę startą z dwóch pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dżemem napełnij wcześniej wyparzone słoiki, zamknij i pasteryzuj około 15 min. Ewa