Makaron z pesto z bobu

Drukuj

boob

Makaron sprawdza się szczególnie latem, kiedy przygotowując  go nie musisz stać godzinami w kuchni, bo przyrządza się go błyskawicznie. Przekonaj się sama!

Makaron z pesto z bobu
− 40 dag bobu,
− 30 dag makaronu,
− 150 ml oliwy z oliwek,
− 3 ząbki czosnku,
− 2 łyżki prażonego sezamu,
− 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
− sól i pieprz.
Bób ugotuj. Kilkanaście sztuk zostaw w całości, a resztę przełóż do wysokiego naczynia, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, połowę sezamu i wlej oliwę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zmiksuj. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, przełóż do miski i wymieszaj z pesto. Makaron przełóż na talerz, posyp prażonym sezamem i obłóż bobem.