Nie tylko dla sołtysowej
Podsumowanie IX Europejskiego Kongresu Samorządów w Mikołajkach
W dn. 4-5 marca 2024 r., w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyła się IX edycja Europejskiego Kongresu Samorządów......
Palce lizać
Potrawy na WielkanocZamiast tradycyjnego żurku, gotowanej białej kiełbasy i pasztetu proponujemy nieco inne potrawy......
Palce lizać
Orzechy i pestki w sałatceCodzienne spożywanie orzechów, pestek i nasion dostarczy organizmowi niezbędne białko jak i.....
Palce lizać
Orzechy i pestki w sałatceCodzienne spożywanie orzechów, pestek i nasion dostarczy organizmowi niezbędne białko jak i.....
Słodkości w wersji „mini”
Każdego roku zastanawiasz się jakie ciasta powinny się znaleźć na świątecznym stole? I dochodzisz do wniosku, że.....
Palce lizać
Pasztety bezmięsneTo specjały nie tylko dla osób nie jedzących mięsa. Pasztety bezmięsne są zdrowe, a do tego bardzo.....
Sałata z roszponką, gruszką i ciecierzycą
Szczególnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na wiosenne przesilenie, zatroszczmy się o organizm i dostarczmy mu odpowiednią porcję witamin, mikro- i makroelementów.
Składniki:
− mieszanka sałat z roszponką,
− szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy,
− 2 średniej wielkości gruszki,
− garść posiekanej natki pietruszki,
− ząbek czosnku,
− 70 ml oleju lnianego + 3 łyżeczki wody,
− łyżeczka octu balsamicznego,
− łyżeczka syropu klonowego,
− łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz.
Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj sałatę z ciecierzycą i gruszkami. Zblenduj składniki sosu: posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę polej sosem i podawaj z pieczywem.
REKLAMA:
tel. 797 901 123
tel. 797 901 118
reklama@gazetasolecka.pl
tel./fax. 63 243 84 61
solecka@poczta.wp.pl
PRENUMERATA:
tel./fax. 63 243 84 61
tel. 797 901 118
solecka@poczta.wp.pl