• Zobacz więcej

Pierniczki

Drukuj

pierniki

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez zapachu przypraw korzennych i smaku piernika. Na nastawieni piernika staropolskiego jest już za późno, ale pierniczki można zrobić nawet na dzień przed Świętami.

− 1 kg mąki,
− szklanka cukru,
− 5 dag przyprawy do piernika,
− 2,5 łyżeczki sody,
− 25 dag miodu,
−25 dag masła,
− 4 jajka.

Wszystkie suche składniki włóż do miski i wymieszaj. Masło roztop na małym ogniu razem z miodem i odstaw, by wystygło. Potem dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Suche i mokre składniki połącz, następnie wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie jednolite. Rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką i przy pomocy foremek powycinaj pierniczki. Pamiętaj, że im więcej dodasz do ciasta mąki, tym trudniej będzie je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj na niej pierniczki i piecz około 5–7 min., aż będą rumiane. Gotowe pierniki możesz polukrować, posypać orzechami, bakaliami, itp.

EK