Palce lizać
Kasza gryczana na różne sposoby
Coraz częściej na polskich stołach zamiast ziemniaków podaje się na obiad kasze. Najchętniej wybieramy kaszę gryczaną, która przynosi mnóstwo korzyści dla zdrowia. Polecana jest szczególnie alergikom ze względu na brak glutenu, ale także osobom na diecie – jest niezwykle sycąca, a lekkostrawna.
Pieczarki faszerowane kaszą
6 dużych pieczarek
1/2 średniej cebuli
1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
8 dag żółtego sera
masło
olej rzepakowy
sól i pieprz.
Pieczarki obierz ze skórki. Odetnij trzony grzybów i pokrój je w drobną kosteczkę. Obraną cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż razem 2 minuty. Gdy pieczarki przestygną, wrzuć je do ugotowanej kaszy wraz ze startym serem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kaszą wypełnij pieczarki i na wierzch każdej połóż kawałeczek masła. Pieczarki ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
Kotleciki indycze z kaszą (fot.)
20 dag kaszy gryczanej niepalonej
50 dag mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
Kaszę ugotuj. Ostudź. Cebulę, natkę pietruszki i czosnek posiekaj. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj mięso mielone, jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 180oC.
Gołąbki mięsno-kaszowe
Główka białej kapusty
woreczek kaszy gryczanej
1/2 kg mięsa mielonego
mała cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko, szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz
olej.
Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, posól i włóż do niej kapustę. Po kilku minutach powyjmuj liście z kapusty i odłóż. Farsz: Woreczek z kaszą wrzuć do gorącej osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Obrane cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj łyżką na liściach kapusty i zawijaj gołąbki. Na dnie brytfanki połóż 2 liście kapusty, na nie poukładaj gołąbki, wlej szklankę bulionu warzywnego i wstaw brytfankę do piekarnika. Piecz przez półtorej godziny w temperaturze 180oC.
Paluszki gryczane
5 dag suchej kaszy gryczanej
4 dag mąki kukurydzianej
3 dag sera gouda
3 dag masła
łyżka sezamu czarnego
łyżka tymianku suszonego
3 łyżki wody.
Kaszę zmiel w młynku do kawy. Nagrzej piekarnik do 180oC. Do miski wsyp mąki: gryczaną i kukurydzianą, starty ser, rozpuszczone masło – wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj tymianek, sezam i po łyżce wody, aż uzyskasz miękkie, gładkie ciasto. Podziel je na 6 porcji i odstaw na 5 minut. Z porcji uformuj patyczki długości ok. 15–17 cm, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj roztopionym masłem. Piecz w temperaturze 170oC ok. 20 minut – do momentu, aż będą brązowe. Paluszki pozostaw w piekarniku jeszcze przez 10 minut.
Sałatka owocowa z chrupiącą kaszą i orzechami
5 dag kaszy gryczanej palonej
3 dag orzechów włoskich
3 dag orzechów nerkowca
1 pomarańcza
2 mandarynki
4 brzoskwinie z puszki
10 dag winogron bezpestkowych
łyżka miodu
syrop daktylowy.
Zalej kaszę wodą i na noc schowaj do lodówki. Potem dokładnie ją przepłucz i odcedź na sicie. Wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160oC, do momentu uzyskania chrupkości. Kaszę przesyp do miseczki i wymieszaj z miodem. Pomarańczę i mandarynki obierz i podziel na małe cząstki, usuwając białe błony. Opłucz winogrona i przekrój je na pół. Brzoskwinie odcedź z zalewy i pokrój na małe kawałki. Orzechy włoskie i nerkowce posiekaj i delikatnie upraż na suchej patelni. Owoce wymieszaj z syropem daktylowym, przełóż do miseczek, posyp kaszą i orzechami.
Ada