Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość
W dniach 7–8 listopada 2024 roku w Ośrodku Integracji Europejskiej w Rokosowie odbyło się 40. posiedzenie Rady Krajowej Krajowego Stowarzyszenia...
Rolnicy z księdzem Jerzym
Kilkaset tysięcy osób z całej Polski żegnało 40 lat temu, 3 listopada 1984 roku, kapelana „Solidarności” bestialsko zamordowanego przez...
Sołtysi Pomorza w działaniu
Po raz kolejny Stowarzyszenie Sołtysi Pomorza zorganizowało konferencję dla sołtysek i sołtysów z całej Polski. 19 października 2024 roku salę...
-
Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory...
-
Rolnicy z księdzem Jerzym
-
Sołtysi Pomorza w działaniu
Palce lizać...
Dynia na słodko i wytrwanie
Dynia nazywana jest królową jesiennych warzyw i obecnie stała się dość popularna. Dyniowe purée może być składnikiem słodkich wypieków: babek, tart czy serników. Z ugotowanego i zmiksowanego miąższu raz innych dodatków stworzysz także inne, wytrawne potrawy, np. gulasze, kopytka lub puszyste racuszki. Poza tym nic tak nie rozgrzeje w chłodne wieczory, jak aromatyczna dyniowa zupa.
Nasze dyniowe propozycje to:
Krem z dyni
- 1,5 kg dyni, np. hokkaido
- 30 dag batatów
- 4 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu
- płaska łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 200 ml mleczka kokosowego.
Dynię i bataty obierz, pokrój w kostkę i ułóż na blaszce. Skrop oliwą i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°. Do garnka wlej bulion, dodaj upieczone warzywa, czosnek, starty imbir i przyprawy. Gotuj przez 10−15 minut na średnim ogniu. Następnie zdejmij z palnika, wlej mleczko kokosowe i zblenduj na gładki, aksamitny krem. Dopraw ewentualnie do smaku solą, pieprzem i curry. Zupę możesz podać z ulubionymi dodatkami jak: podprażony słonecznik, pestki dyni, ewentualnie grzanki.
Placuszki dyniowe
− pełna szklanka drobno tartej dyni
− pół szklanki jogurtu naturalnego
− 2 niepełne szklanki mąki pszennej
− 3 jajka
− cukier wanilinowy
− łyżeczka proszku do pieczenia
− pół łyżeczki sody
− olej roślinny do smażenia.
Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do dużej miski wlej pół szklanki jogurtu, wbij jajka, dodaj startą dynię z sokiem i wszystko wymieszaj łyżką. Do innej miski wsyp przesianą przez sito mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Sypkie składniki przesyp do miski z mokrymi składnikami, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie smaż placuszki na oleju i wykładaj na ręcznik papierowy by usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
Gulasz dyniowo-mięsny
− 60 dag polędwicy wieprzowej
− duża cebula czerwona
− 3 ząbki czosnku
− 2 szklanki bulionu warzywnego
− 60 dag dyni
− 1 op. passaty
− 2 łyżki masła
− łyżka posiekanej natki pietruszki
− sól i pieprz.
Mięso pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Obsmaż z każdej strony na maśle. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu. Gdy odparuje nadmiar wody i mięso będzie miękkie, wlej passatę, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Gotuj jeszcze około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Gulasz najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki się połączą.
Sernik z musem dyniowym (fot)
Spód ciasta:
− 1/2 kostki masła
− żółtko
− łyżka śmietany
− szklanka mąki pszennej
− czubata łyżka kakao
− 3 łyżki cukru.
Masa serowa:
− 1 kg sera zmielonego
− 3 szklanki musu z dyni (upieczony rozgnieciony miąższ)
− 6 łyżek mąki ziemniaczanej
− 2 łyżki mąki pszennej
− 4 jaja (żółtka i białka osobno)
− 2 łyżki cukru.
Zagnieć ciasto i wylep nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i piecz 20 minut w temp. 150°C. Ser zmiksuj z cukrem i żółtkami. Dodaj mus dyniowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Białka ubij na sztywno z dwiema łyżkami cukru i dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na upieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze godzinę.
Konfitura dyniowo-pomarańczowa
− 70 dag dyni (samego miąższu)
− 2 pomarańcze
− łyżeczka startego imbiru
− 200 ml wody
− 5 łyżek cukru brązowego.
Dynię pokrój w drobną kostkę. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do garnka wrzuć dynię, dodaj skórkę, sok, wodę, imbir i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż dynia zmięknie. Potem wszystko zmiksuj na gładką masę. Konfiturę jeszcze raz podgrzej i gorącą przełóż do słoika. Słoik mocno zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Ewa