Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość
W dniach 7–8 listopada 2024 roku w Ośrodku Integracji Europejskiej w Rokosowie odbyło się 40. posiedzenie Rady Krajowej Krajowego Stowarzyszenia...
Rolnicy z księdzem Jerzym
Kilkaset tysięcy osób z całej Polski żegnało 40 lat temu, 3 listopada 1984 roku, kapelana „Solidarności” bestialsko zamordowanego przez...
Sołtysi Pomorza w działaniu
Po raz kolejny Stowarzyszenie Sołtysi Pomorza zorganizowało konferencję dla sołtysek i sołtysów z całej Polski. 19 października 2024 roku salę...
-
Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory...
-
Rolnicy z księdzem Jerzym
-
Sołtysi Pomorza w działaniu
Palce lizać
Postaw na lekkie posiłki
Kiedy jest bardzo ciepło, a wręcz upalnie, nie mamy ochoty na pichcenie i na długie przebywanie w kuchni. Gorące dania przygotowujmy jesienią. O tej porze roku warto postawić na lekkie posiłki ze świeżych warzyw, które powinny być szybkie i łatwe w przygotowaniu, a zarazem sycące. Chłodnik, makaron albo sałatka to świetny pomysł na sierpniowy obiad.
Ogórkowy chłodnik
− 4 ogórki,
− 2 ząbki czosnku,
− 4 cebulki dymki,
− 2 łyżeczki musztardy,
− sok z cytryny
− łyżeczka zmielonego kminu,
− 2 łyżki posiekanego koperku,
− 20 dag sera typu feta,
− szklanka niegazowanej wody mineralnej,
− 200 ml jogurtu bałkańskiego,
− sól i pieprz,
− szczypta cukru.
Ogórki obierz, przekrój na pół, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Obrany czosnek posiekaj, dymkę pokrój w cieniutkie krążki i razem z ogórkiem zmiksuj w blenderze. Dodaj wodę mineralną oraz jogurt i zmiksuj ponownie. Przypraw do smaku kminem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, musztardą i sokiem z cytryny. Ser pokrój w kostkę. Chłodnik podawaj z posiekanym koperkiem i kostkami sera.
Sałatka z arbuzem i fetą (foto)
− arbuz,
− rukola,
− czerwona cebula,
− opakowanie sera feta,
− czarne oliwki.
Sos miodowy:
− 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
− 2 łyżki soku z cytryny,
− 1,5 łyżki miodu,
− 1/2 ząbka czosnku,
− sól i pieprz.
Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i energicznie potrząsaj, aż utworzy się jednolity sos. Arbuza pokrój w kostkę, usuń pestki i schłodź w lodówce. Oliwki pokrój na pół, fetę w kostkę, a cebulę w cieniutkie piórka. Na dużym półmisku ułóż rukolę, polej sosem i wymieszaj. Potem ułóż cebulę, kostki arbuza oraz fetę i zaraz podawaj. Sałatka smakuje wyśmienicie z podpieczoną bułką.
Sałatka z łososiem i mozzarellą
− opakowanie mieszanki sałat,
− 20 dag mozzarelli,
− 2 pomidory,
− 2 cebulki dymki,
− strąk czerwonej papryki,
− 2 kiszone ogórki,
− 25 dag filetu z łososia,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
– 4 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego,
− sól i pieprz.
Sałatę przełóż do dużej salaterki. Pomidory i ogórki pokrój na plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na paseczki, a mozzarellę w kostkę. Pokrojone warzywa i ser porozkładaj na sałacie. Dymkę pokrój w plasterki. Z posiekanego czosnku, soku z cytryny, musztardy, cukru i oleju zrób sos. Łososia pokrój na paseczki, posól i usmaż na grillowej patelni. Rozłóż go na warzywach, całość posyp krążkami dymki, skrop sosem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z grzankami.
Sałatka z grejpfrutem i wędzonym kurczakiem
− główka sałaty lodowej,
− 2 duże grejpfruty,
− 1/2 ogórka,
− duża czerwona cebula,
− 20 dag piersi kurczaka wędzonego,
− 2 ząbki czosnku,
− pieprz młotkowany z kolendrą,
− 1/2 łyżeczki bazylii,
− sól,
− 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki wprost do miski. Ogórek umyj i pokrój na półplasterki. Miąższ grejpfruta podziel na cząstki i każdą przekrój na pół. Obrane cebule pokrój w półplasterki a filet z kurczaka w kostkę. Wszystko wrzuć do sałaty i wymieszaj. Czosnek posiekaj, dodaj oliwę i bazylię. Dopraw solą i kolorowym pieprzem. Wszystko ubij na gładki sos i polej nim sałatkę tuż przed podaniem.
Farfalle z tuńczykiem i brokułami
− 20 dag makaronu farfalle,
− 8 dag tuńczyka z puszki,
− 4 różyczki brokuła,
− kawałek białej części pora,
− posiekana natka pietruszki,
− sól, pieprz, oregano,
− oliwa z oliwek.
Makaron ugotuj al dente. Różyczki brokuła podziel na mniejsze kwiatostany. Następnie wrzuć je na patelnię i smaż dwie minuty na małym ogniu. Potem dodaj pokrojonego pora, dopraw solą, pieprzem i oregano, i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dorzuć odsączonego tuńczyka i całość trzymaj na ogniu jeszcze minutę, po czym dodaj makaron i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem posyp natką.
Ada