• Kliknij
  • Kliknij
  • Zobacz więcej
Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość

Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość

W dniach 7–8 listopada 2024 roku w Ośrodku Integracji Europejskiej w Rokosowie odbyło się 40. posiedzenie Rady Krajowej Krajowego Stowarzyszenia...

Rolnicy z księdzem Jerzym

Rolnicy z księdzem Jerzym

Kilkaset tysięcy osób z całej Polski żegnało 40 lat temu, 3 listopada 1984 roku, kapelana „Solidarności” bestialsko zamordowanego przez...

Sołtysi Pomorza w działaniu

Sołtysi Pomorza w działaniu

Po raz kolejny Stowarzyszenie Sołtysi Pomorza zorganizowało konferencję dla sołtysek i sołtysów z całej Polski. 19 października 2024 roku salę...

  • Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość

    Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory...

  • Rolnicy z księdzem Jerzym

    Rolnicy z księdzem Jerzym

  • Sołtysi Pomorza w działaniu

    Sołtysi Pomorza w działaniu

gs 24 11

1 na solectwo

czarny bez 1

wyboryUE24

info pre3

egazeta1kiosknexp

 

akte2

Palce lizać

2024 08 ntds

Postaw na lekkie posiłki

Kiedy jest bardzo ciepło, a wręcz upalnie, nie mamy ochoty na pichcenie i na długie przebywanie w kuchni. Gorące dania przygotowujmy jesienią. O tej porze roku warto postawić na lekkie posiłki ze świeżych warzyw, które powinny być szybkie i łatwe w przygotowaniu, a zarazem sycące. Chłodnik, makaron albo sałatka to świetny pomysł na sierpniowy obiad.

Ogórkowy chłodnik

4 ogórki,
2 ząbki czosnku,
4 cebulki dymki,
2 łyżeczki musztardy,
sok z cytryny

łyżeczka zmielonego kminu,
2 łyżki posiekanego koperku,
20 dag sera typu feta,
szklanka niegazowanej wody mineralnej,
200 ml jogurtu bałkańskiego,
sól i pieprz,
szczypta cukru.

Ogórki obierz, przekrój na pół, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Obrany czosnek posiekaj, dymkę pokrój w cieniutkie krążki i razem z ogórkiem zmiksuj w blenderze. Dodaj wodę mineralną oraz jogurt i zmiksuj ponownie. Przypraw do smaku kminem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, musztardą i sokiem z cytryny. Ser pokrój w kostkę. Chłodnik podawaj z posiekanym koperkiem i kostkami sera.

Sałatka z arbuzem i fetą (foto)

arbuz,
rukola,
czerwona cebula,
opakowanie sera feta,
czarne oliwki.

Sos miodowy:

1/4 szklanki oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny,
1,5 łyżki miodu,
1/2 ząbka czosnku,
sól i pieprz.

Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i energicznie potrząsaj, aż utworzy się jednolity sos. Arbuza pokrój w kostkę, usuń pestki i schłodź w lodówce. Oliwki pokrój na pół, fetę w kostkę, a cebulę w cieniutkie piórka. Na dużym półmisku ułóż rukolę, polej sosem i wymieszaj. Potem ułóż cebulę, kostki arbuza oraz fetę i zaraz podawaj. Sałatka smakuje wyśmienicie z podpieczoną bułką.

Sałatka z łososiem i mozzarellą

opakowanie mieszanki sałat,
20 dag mozzarelli,
2 pomidory,
2 cebulki dymki,
strąk czerwonej papryki,
2 kiszone ogórki,
25 dag filetu z łososia,
ząbek czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
4 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego,
sól i pieprz.

Sałatę przełóż do dużej salaterki. Pomidory i ogórki pokrój na plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na paseczki, a mozzarellę w kostkę. Pokrojone warzywa i ser porozkładaj na sałacie. Dymkę pokrój w plasterki. Z posiekanego czosnku, soku z cytryny, musztardy, cukru i oleju zrób sos. Łososia pokrój na paseczki, posól i usmaż na grillowej patelni. Rozłóż go na warzywach, całość posyp krążkami dymki, skrop sosem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z grzankami.

Sałatka z grejpfrutem i wędzonym kurczakiem

główka sałaty lodowej,
2 duże grejpfruty,
1/2 ogórka,
duża czerwona cebula,
20 dag piersi kurczaka wędzonego,
2 ząbki czosnku,
pieprz młotkowany z kolendrą,
1/2 łyżeczki bazylii,
sól,
2 łyżki oliwy z oliwek.

Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki wprost do miski. Ogórek umyj i pokrój na półplasterki. Miąższ grejpfruta podziel na cząstki i każdą przekrój na pół. Obrane cebule pokrój w półplasterki a filet z kurczaka w kostkę. Wszystko wrzuć do sałaty i wymieszaj. Czosnek posiekaj, dodaj oliwę i bazylię. Dopraw solą i kolorowym pieprzem. Wszystko ubij na gładki sos i polej nim sałatkę tuż przed podaniem.

Farfalle z tuńczykiem i brokułami

20 dag makaronu farfalle,
8 dag tuńczyka z puszki,
4 różyczki brokuła,
kawałek białej części pora,
posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz, oregano,
oliwa z oliwek.

Makaron ugotuj al dente. Różyczki brokuła podziel na mniejsze kwiatostany. Następnie wrzuć je na patelnię i smaż dwie minuty na małym ogniu. Potem dodaj pokrojonego pora, dopraw solą, pieprzem i oregano, i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dorzuć odsączonego tuńczyka i całość trzymaj na ogniu jeszcze minutę, po czym dodaj makaron i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem posyp natką.

Ada