• Kliknij
  • Kliknij
  • Zobacz więcej
Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość

Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość

W dniach 7–8 listopada 2024 roku w Ośrodku Integracji Europejskiej w Rokosowie odbyło się 40. posiedzenie Rady Krajowej Krajowego Stowarzyszenia...

Rolnicy z księdzem Jerzym

Rolnicy z księdzem Jerzym

Kilkaset tysięcy osób z całej Polski żegnało 40 lat temu, 3 listopada 1984 roku, kapelana „Solidarności” bestialsko zamordowanego przez...

Sołtysi Pomorza w działaniu

Sołtysi Pomorza w działaniu

Po raz kolejny Stowarzyszenie Sołtysi Pomorza zorganizowało konferencję dla sołtysek i sołtysów z całej Polski. 19 października 2024 roku salę...

  • Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość

    Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory...

  • Rolnicy z księdzem Jerzym

    Rolnicy z księdzem Jerzym

  • Sołtysi Pomorza w działaniu

    Sołtysi Pomorza w działaniu

gs 24 11

1 na solectwo

czarny bez 1

wyboryUE24

info pre3

egazeta1kiosknexp

 

akte2

Palce lizać

2024 0607 kuli

Grillujemy…
Wspólne grillowanie to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Na grillu zazwyczaj króluje mięso. Postaraj się jednak, by na ruszcie znalazły się też inne przekąski, które będą doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa, ale również będą smaczne jako danie samo w sobie.

Paseczki drobiowe z grilla
– 3 piersi z kurczaka
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 12 patyczków do grilla
marynata:
– chilli
– papryka słodka
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki miodu
– sól, pieprz.
Piersi z kurczaka oczyść, przetnij wzdłuż na pół i potnij na paski o szerokości ok. 2 cm. Składniki na marynatę wymieszaj, umieść w niej pokrojone mięso i marynuj przez co najmniej 2 godziny w lodówce. Następnie kawałki mięsa nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj, uważając, aby się nie przypaliły.

Szaszłyki z kiełbasy i warzyw (foto)
− 50 dag kiełbasy cienkiej
− 2 cukinie
− 2 cebule
− 2 papryki (czerwona i żółta)
− 30 dag pomidorków koktajlowych
− 30 dag pieczarek podgotowanych,
− olej
− zioła prowansalskie
− sól i pieprz.
Kiełbasę i cukinie pokrój w grubsze krążki. Cebule na ósemki, a papryki na średniej wielkości kawałki. Wszystko przełóż do dużego naczynia, dorzuć pomidorki i skrop olejem, posyp ziołami, solą oraz pieprzem. Wszystko delikatnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Patyczki do szaszłyków wcześniej namocz na kilka minut w wodzie. Następnie nabijaj naprzemiennie, wg własnego uznania, kiełbasę oraz warzywa. Grilluj do czasu, aż szaszłyki będą rumiane z każdej strony.

Ziemniaki w boczku
– 10 sztuk niezbyt dużych ziemniaków
– 10 plastrów boczku
– po łyżce majeranku i tymianku
– sól i pieprz.
Obrane ziemniaki ugotuj prawie do miękkości w osolonej wodzie, odcedź. Następnie każdy obtocz w mieszance przypraw i owiń plastrem boczku – zepnij całość wykałaczką. Grilluj tak długo, aż boczek wyraźnie się zarumieni i będzie chrupiący.

Aromatyczne cukinie
– 2 cukinie
– 2 łyżki octu winnego
– 1,5 łyżki sosu sojowego
– pieprz czarny mielony
– zioła prowansalskie lub bazylia.
Cukinie pokrój w plasterki o grubości około centymetra. Do miski wlej ocet winny i sos sojowy, dodaj pieprz mielony do smaku oraz zioła. Wszystko wymieszaj. Do zalewy włóż cukinię i na kilka godzin wstaw do lodówki. Cukinię grilluj z dwóch stron na złoty kolor.

Oscypki w plastrach boczku
– 6 małych oscypków
– 6 plastrów wędzonego boczku
– konfitura z żurawiny.
Każdy oscypek owiń cienkim plastrem boczku i zepnij drewnianą wykałaczką. Oscypki ułóż na gorącym grillu i grilluj ok. 10 minut z dwóch stron, tak aby boczek lekko się przypiekł i był chrupiący. Grillowane oscypki wyśmienicie smakują z łyżeczką żurawiny.

Sałatka z arbuzem i fetą
− mały arbuz lub pół dużego
− 2 garści rukoli
− 2 nieduże czerwone cebule
− opakowanie sera feta
− 8 czarnych oliwek.
Sos miodowy:
− 1/4 szklanki oliwy z oliwek
− 2 łyżki soku z cytryny
− 1,5 łyżki miodu
− pół ząbka czosnku
− sól i pieprz.
Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i energicznie potrząsaj, aż utworzy się jednolity sos. Schłodzonego arbuza pokrój w kostkę i usuń pestki. Oliwki przekrój na pół, fetę pokrój w kostkę, a cebulę w cieniutkie piórka. Na dużym półmisku ułóż rukolę, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Potem ułóż cebulę, kostki arbuza oraz fetę i zaraz podawaj.

Sałatka ziemniaczana
– 1/2 kg ziemniaków
– 3–4 kiszone ogórki
– pęczek rzodkiewek
– pół pęczka koperku
– łyżka majonezu
– pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz.
Ziemniaki ugotuj w łupinach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. W podobną kostkę pokrój też ogórki oraz rzodkiewki i wszystkie warzywa wrzuć do salaterki. Majonez zmieszaj z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj posiekany koperek, delikatnie wymieszaj, doprawiając sos solą i pieprzem. Zalej sosem warzywa, wymieszaj i ewentualnie dopraw sałatkę według własnego smaku. Przed podaniem należy ją schłodzić.
Ada