• Kliknij
  • Kliknij
  • Zobacz więcej
Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość

Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość

W dniach 7–8 listopada 2024 roku w Ośrodku Integracji Europejskiej w Rokosowie odbyło się 40. posiedzenie Rady Krajowej Krajowego Stowarzyszenia...

Rolnicy z księdzem Jerzym

Rolnicy z księdzem Jerzym

Kilkaset tysięcy osób z całej Polski żegnało 40 lat temu, 3 listopada 1984 roku, kapelana „Solidarności” bestialsko zamordowanego przez...

Sołtysi Pomorza w działaniu

Sołtysi Pomorza w działaniu

Po raz kolejny Stowarzyszenie Sołtysi Pomorza zorganizowało konferencję dla sołtysek i sołtysów z całej Polski. 19 października 2024 roku salę...

  • Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory nowych władz i plany na przyszłość

    Rada Krajowa KSS w Rokosowie – wybory...

  • Rolnicy z księdzem Jerzym

    Rolnicy z księdzem Jerzym

  • Sołtysi Pomorza w działaniu

    Sołtysi Pomorza w działaniu

gs 24 11

1 na solectwo

czarny bez 1

wyboryUE24

info pre3

egazeta1kiosknexp

 

akte2

Palce lizać

kuli2024 05

Słodkości komunijne
Na przyjęciu z okazji Pierwszej Komunii, oprócz tortu, nie może zabraknąć też innych słodkości. Mogą to być różnego rodzaju babeczki, np. z kremem i owocami, idealny będzie lekki sernik na jogurcie, czy beza z kremem i sezonowymi owocami. Nasze tegoroczne propozycje to:

Beza z kremem i owocami
Składniki na 2 blaty bezowe:
− 6 białek,
− szczypta soli,
− 250 g drobnego cukru do wypieków,
− łyżeczka soku z cytryny,
− łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Dwie płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia, na nich narysuj 2 okręgi, np. odrysowując talerzyk. W misce ubij białka ze szczyptą soli. Ubijając, stopniowo dodawaj cukier – piana powinna być gęsta i błyszcząca. Następnie dodaj sok z cytryny i na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Masę bezową wyłóż na narysowane koła. Piekarnik rozgrzej do 150 ºC, wstaw blachy z bezami i natychmiast zmniejsz temperaturę do 120 ºC. Bezę susz ok. 2 godz. i pozostaw ją w wyłączonym piekarniku na całą noc.
Krem:
− 250 g serka mascarpone,
− 250 ml śmietany kremówki 30%,
− 2 łyżki cukru pudru.
Składniki umieść w naczyniu i mikserem ubij na gęsty krem. Przełóż nim blaty zostawiając niewielką ilość do wyłożenia na wierzch. Bezę udekoruj sezonowymi owocami.


Babeczki z kremem (fot)
Ciasto:
– 30 dag mąki,
– 20 dag masła,
– 10 dag cukru pudru,
– 2 żółtka.
Krem śmietankowy:
– 400 ml śmietany kremówki 30%,
– 25 dag serka mascarpone,
– 2 łyżki cukru pudru.
Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na ok. godzinę. Potem je rozwałkuj. Wytnij kółka, troszkę większe niż wielkość foremek do babeczek. Foremki wysmaruj masłem i wyklej je ciastem. Ponakłuwaj widelcem i przez 30 minut potrzymaj w lodówce. Potem babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piecz około 12–15 minut, a w zasadzie do czasu zrumienienia się babeczek. Następnie wyjmij je i gdy będą jeszcze lekko ciepłe zdejmij z nich foremki i pozostaw do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubij razem z cukrem pudrem na gęsty krem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną i napełnij nim babeczki. Udekoruj świeżymi owocami lub według własnego uznania.


Sernik na jogurcie greckim
– 60 dag jogurtu greckiego,
– 4 jajka,
– 3 łyżki budyniu śmietankowego,
– 1/2 szklanki drobnego cukru,
– 5 dag masła.
Składniki na spód:
– 10 herbatników, np. kakaowych,
– 4 dag masła.
Herbatniki połam na kawałki i włóż do misy blendera. Dodaj miękkie masło i zblenduj na mokry piasek. Wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, i wyrównaj przyklepując herbatniki łyżką do dna. Wstaw do lodówki.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski razem z jogurtem, budyniem oraz rozpuszczonym masłem. Wymieszaj.
Białka umieść w wysokim naczyniu i ubijaj mikserem, zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Nie przestając ubijać dodawaj partiami cukier i ubijaj do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie ubite białka porcjami dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj łyżką. Masę przełóż do tortownicy na herbatnikowy spód i wyrównaj powierzchnię.
Piekarnik nagrzej do temperatury 150 ºC. Na dno piekarnika wstaw naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce, nie dłużej niż 2 godziny w temperaturze 150 ºC.
Sernik z wierzchu będzie ścięty, jednak po dotknięciu palcem zacznie się zachowywać jak galaretka, nie martw się − jest upieczony. Po wyłączeniu piekarnika zostaw go w środku na 20 minut (nie uchylaj drzwiczek). Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i zostaw go ponownie na 20 minut. Potem wyjmij z piekarnika, a gdy całkiem wystygnie, wstaw sernik na co najmniej 12 godzin do lodówki. Sernik podawaj z frużeliną zrobioną z dowolnych sezonowych owoców.

Ewa