• Kliknij
  • Kliknij
  • Zobacz więcej
Powstało Stowarzyszenie Sołtysi Pomorza Zachodniego

Powstało Stowarzyszenie Sołtysi Pomorza Zachodniego

20 wyjątkowych, zaangażowanych społecznie osób spotkało się w sobotę 24 lutego w Zielnowie koło Darłowa, aby zawiązać Stowarzyszenie Sołtysi...

Z prac Zarządu Głównego KSS

Z prac Zarządu Głównego KSS

Zarząd Główny Krajowego Stowarzyszenia Sołtysów obradował 12 lutego w Koninie. Uczestnicy spotkania zapoznali się ze sprawozdaniami z pracy...

Sołtys Roku 2023

Sołtys Roku 2023

Zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń do 22. edycji Konkursu „Sołtys Roku”. Wypełnioną, wydrukowaną i podpisaną kartę wraz z oświadczeniami i...

  • Powstało Stowarzyszenie Sołtysi Pomorza Zachodniego

    Powstało Stowarzyszenie Sołtysi...

  • Z prac Zarządu Głównego KSS

    Z prac Zarządu Głównego KSS

  • Sołtys Roku 2023

    Sołtys Roku 2023

2024 02 gazeta

czarny bez

EKS KV baner 450x350px

info pre3

egazeta1kiosknexp

 

akte2

Pierniczki

pierniki

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez zapachu przypraw korzennych i smaku piernika. Na nastawieni piernika staropolskiego jest już za późno, ale pierniczki można zrobić nawet na dzień przed Świętami.

− 1 kg mąki,
− szklanka cukru,
− 5 dag przyprawy do piernika,
− 2,5 łyżeczki sody,
− 25 dag miodu,
−25 dag masła,
− 4 jajka.

Wszystkie suche składniki włóż do miski i wymieszaj. Masło roztop na małym ogniu razem z miodem i odstaw, by wystygło. Potem dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Suche i mokre składniki połącz, następnie wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie jednolite. Rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką i przy pomocy foremek powycinaj pierniczki. Pamiętaj, że im więcej dodasz do ciasta mąki, tym trudniej będzie je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj na niej pierniczki i piecz około 5–7 min., aż będą rumiane. Gotowe pierniki możesz polukrować, posypać orzechami, bakaliami, itp.

EK