• Zobacz więcej
Sołtysi Roku 2019

Sołtysi Roku 2019

Od 2002 roku pod egidą Krajowego Stowarzyszenia Sołtysów i redakcji „Gazety Sołeckiej” organizowany jest konkurs, którego laureaci otrzymują...

Dziś i jutro polskiego rolnictwa

Dziś i jutro polskiego rolnictwa

O tym, jaki jest stan polskiego rolnictwa, jakie w nim zaszły zmiany od naszego wejścia do UE i z jakimi problemami ono się boryka oraz jakie...

Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

Dziesięć wsi odebrało certyfikaty uczestnictwa w Sieci Najciekawszych Wsi. Są to miejscowości gminne: Gniewino, Istebna, Jemielnica oraz wsie:...

  • Sołtysi Roku 2019

    Sołtysi Roku 2019

  • Dziś i jutro polskiego rolnictwa

    Dziś i jutro polskiego rolnictwa

  • Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

    Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

pazdziernik2020

aloesoe cukierki

6H1CK1De

 

akte2

Ciasto z owocami

paluch

Ciasto z owocami to prosty letni deser. Bardzo szybko i łatwo się je robi, i co ważne są niedrogie, bo składają się z podstawowych składników: mąki, cukru, jajek i masła lub oleju oraz z sezonowych owoców.

Ciasto:
− 20 dag miękkiego masła,
− 16 dag cukru,
− 1 opakowanie cukru wanilinowego,
− 4 duże jajka,
− 25 dag mąki tortowej,
− 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Wierzch:
− 60 dag umytych, odszypułkowanych porzeczek,
− 1 łyżka mąki pszennej,
− łyżka cukru.

Kruszonka:
− 15 dag mąki pszennej,
− 10 dag masła,
− 7 dag cukru,
− 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego,
− 2 łyżki zmielonych migdałów,
− 2 łyżki płatków migdałowych.

Kruszonka: Mąkę wymieszaj z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodaj kawałki masła, aromat i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Na koniec wymieszaj z płatkami migdałowymi. Ciasto: Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzyj mikserem ustawionym na najwyższych obrotach (ok. 3 minuty), następnie dodawaj po jednym jajku, nie przerywając miksowania, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Na końcu dodaj mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 25x30cm i wyrównaj. Owoce oprósz łyżką mąki, równomiernie rozłóż na cieście i posyp cukrem oraz kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz godzinę.