thumbs/460x285-sr2019.jpg)
Sołtysi Roku 2019
Od 2002 roku pod egidą Krajowego Stowarzyszenia Sołtysów i redakcji „Gazety Sołeckiej” organizowany jest konkurs, którego laureaci otrzymują...
thumbs/460x285-laka.jpg)
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
O tym, jaki jest stan polskiego rolnictwa, jakie w nim zaszły zmiany od naszego wejścia do UE i z jakimi problemami ono się boryka oraz jakie...
thumbs/460x285-certyfikaty.jpg)
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Dziesięć wsi odebrało certyfikaty uczestnictwa w Sieci Najciekawszych Wsi. Są to miejscowości gminne: Gniewino, Istebna, Jemielnica oraz wsie:...
-
Sołtysi Roku 2019
-
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
-
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Wielkanocne śniadanie
Jest posiłkiem obfitującym w różnorodne potrawy z jaj oraz mięs, a także desery z dodatkiem bakalii i orzechów. Oprócz tradycyjnych jajek w majonezie, w sosie chrzanowym i sałatki jarzynowej przygotuj też takie potrawy, które zaskoczą smakiem.
Pasta jajeczna w cukinii:
− 10 podłużnych plastrów cukinii,
− 4 jajka,
− pęczek szczypiorku,
− 3 łyżki oliwy,
− sól i pieprz.
Patelnię grillową posmaruj oliwą i przyrumień cukinię z obu stron. Posiekany szczypior wraz z ugotowanymi na twardo jajkami wrzuć do miski, wlej 2 łyżki oliwy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Plastry cukinii obficie posmaruj pastą jajeczną, każdy zwiń w rulonik i zepnij ozdobną wykałaczką.