thumbs/460x285-zapka2020a2.jpg)
Ogłoszenie o Konkursie „Sołtys Roku 2020”
Zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń do 19. edycji Konkursu „Sołtys Roku”.
thumbs/460x285-laka.jpg)
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
O tym, jaki jest stan polskiego rolnictwa, jakie w nim zaszły zmiany od naszego wejścia do UE i z jakimi problemami ono się boryka oraz jakie...
thumbs/460x285-certyfikaty.jpg)
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Dziesięć wsi odebrało certyfikaty uczestnictwa w Sieci Najciekawszych Wsi. Są to miejscowości gminne: Gniewino, Istebna, Jemielnica oraz wsie:...
-
Ogłoszenie o Konkursie „Sołtys Roku...
-
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
-
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Zamiast wędliny
Soja, groch, fasola, cieciorka i soczewica to wartościowe rośliny, które w odpowiednich kombinacjach mogą zastąpić białko mięsne. Rośliny te możesz miksować z oliwą z oliwek i różnymi dodatkami. Otrzymasz w ten sposób wartościowe i pyszne pasty, które są lepszą i zdrowszą alternatywą dla wędlin.
Smalczyk wegański
− 2 szklanki fasoli,
– 2 duże cebule,
– duże, kwaśne jabłko,
– 4 łyżki sosu sojowego,
– łyżeczka pieprzu ziołowego,
– 3 listki laurowe,
– 5 ziarenek ziela angielskiego,
– 1/2 łyżeczki majeranku,
– sól do smaku,
– olej rzepakowy do smażenia.
Fasolę opłucz i namocz na kilka godzin. Zalej świeżą wodą i zagotuj. Wodę odlej, wlej świeżą, posól i ugotuj fasolę do miękkości. Przestudzone ziarna zmiksuj. Cebulę obierz i posiekaj. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej trochę oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Wrzuć cebulę, jabłko i duś do miękkości. Wyjmij listki i ziele. Do fasoli dodaj cebulkę z jabłkiem, pieprz ziołowy, sos sojowy, majeranek i wszystko zmiksuj. Wstaw na noc do lodówki, by smaki się „przegryzły”. Smalczyk jest pyszny z kiszonym ogórkiem.
Ada
Gazeta Sołecka, nr 1/2019, str. 12