Powstało Stowarzyszenie Sołtysi Pomorza Zachodniego
20 wyjątkowych, zaangażowanych społecznie osób spotkało się w sobotę 24 lutego w Zielnowie koło Darłowa, aby zawiązać Stowarzyszenie Sołtysi...
Z prac Zarządu Głównego KSS
Zarząd Główny Krajowego Stowarzyszenia Sołtysów obradował 12 lutego w Koninie. Uczestnicy spotkania zapoznali się ze sprawozdaniami z pracy...
Sołtys Roku 2023
Zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń do 22. edycji Konkursu „Sołtys Roku”. Wypełnioną, wydrukowaną i podpisaną kartę wraz z oświadczeniami i...
-
Powstało Stowarzyszenie Sołtysi...
-
Z prac Zarządu Głównego KSS
-
Sołtys Roku 2023
Burgery wegetariańskie
Burgery z soczewicy z dodatkiem dyni albo buraka smakują wybornie. A do tego dodaj bułkę, najlepiej własnego wypieku, ulubione warzywa i sosy i pełnowartościowy posiłek gotowy.
Soczewicowe z dynią
- szklanka zielonej soczewicy,
- cebula cukrowa,
- ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki upieczonej dyni,
- otręby owsiane,
- jajko,
- sól, świeżo zmielony pieprz, curry, kumin rzymski.
Soczewicę ugotuj, rozdrobnij widelcem, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. Wbij jajko i wyrób na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Na końcu dodaj curry i kumin. Jeśli trzeba dosyp troszeczkę otrąb owsianych. Formuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w piekarniku 30 minut w temp. 200 °C.
Soczewicowe z burakiem
- szklanka czerwonej soczewicy,
- czerwona cebula,
- 1/2 szklanki upieczonego buraka ćwikłowego,
- tarta bułka,
- jajko.
- sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawa 5 smaków, ostra papryka.
Soczewicę ugotuj, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę oraz upieczony burak. Wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj pozostałe przyprawy i wyrabiaj na jednolitą masę. Aby otrzymać odpowiednią konsystencję dobrzej jest dodać bułki tartej. Następnie uformuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w temp. 200 °C przez pół godziny.
Ewa