• Kliknij
  • Kliknij
  • Zobacz więcej
VIII Pielgrzymka Sołtysów do Sanktuarium Świętego Józefa w Kaliszu

VIII Pielgrzymka Sołtysów do Sanktuarium Świętego Józefa w Kaliszu

Liderzy wsi z Wielkopolski i diecezji kaliskiej uczestniczyli 16 marca w VIII Pielgrzymce Sołtysów do Sanktuarium Świętego Józefa w Kaliszu....

Szesnaście propozycji zmian legislacyjnych

Szesnaście propozycji zmian legislacyjnych

Czternastoosobowa grupa sołtysów z całej Polski została przyjęta przez Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej Szymona Hołownię. Uczestnikami...

Sołtys Roku 2023

Sołtys Roku 2023

Zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń do 22. edycji Konkursu „Sołtys Roku”. Wypełnioną, wydrukowaną i podpisaną kartę wraz z oświadczeniami i...

  • VIII Pielgrzymka Sołtysów do Sanktuarium Świętego Józefa w Kaliszu

    VIII Pielgrzymka Sołtysów do...

  • Szesnaście propozycji zmian legislacyjnych

    Szesnaście propozycji zmian...

  • Sołtys Roku 2023

    Sołtys Roku 2023

2024 04gs

czarny bez

20latUE

info pre3

egazeta1kiosknexp

 

akte2

Zamiast wędliny

ntdl19 1

Soja, groch, fasola, cieciorka i soczewica to wartościowe rośliny, które w odpowiednich kombinacjach mogą zastąpić białko mięsne. Rośliny te możesz miksować z oliwą z oliwek i różnymi dodatkami. Otrzymasz w ten sposób wartościowe i pyszne pasty, które są lepszą i zdrowszą alternatywą dla wędlin.

Smalczyk wegański
− 2 szklanki fasoli,
– 2 duże cebule,
– duże, kwaśne jabłko,
– 4 łyżki sosu sojowego,
– łyżeczka pieprzu ziołowego,
– 3 listki laurowe,
– 5 ziarenek ziela angielskiego,
– 1/2 łyżeczki majeranku,
– sól do smaku,
– olej rzepakowy do smażenia.

Fasolę opłucz i namocz na kilka godzin. Zalej świeżą wodą i zagotuj. Wodę odlej, wlej świeżą, posól i ugotuj fasolę do miękkości. Przestudzone ziarna zmiksuj. Cebulę obierz i posiekaj. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej trochę oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Wrzuć cebulę, jabłko i duś do miękkości. Wyjmij listki i ziele. Do fasoli dodaj cebulkę z jabłkiem, pieprz ziołowy, sos sojowy, majeranek i wszystko zmiksuj. Wstaw na noc do lodówki, by smaki się „przegryzły”. Smalczyk jest pyszny z kiszonym ogórkiem.

Ada
Gazeta Sołecka, nr 1/2019, str. 12