mntr2017

Burgery wegetariańskie

Drukuj

ntds2018 11

Burgery z soczewicy z dodatkiem dyni albo buraka smakują wybornie. A do tego dodaj bułkę, najlepiej własnego wypieku, ulubione warzywa i sosy i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Soczewicowe z dynią
- szklanka zielonej soczewicy,
- cebula cukrowa,
- ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki upieczonej dyni,
- otręby owsiane,
- jajko,
- sól, świeżo zmielony pieprz, curry, kumin rzymski.

Soczewicę ugotuj, rozdrobnij widelcem, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. Wbij jajko i wyrób na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Na końcu dodaj curry i kumin. Jeśli trzeba dosyp troszeczkę otrąb owsianych. Formuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w piekarniku 30 minut w temp. 200 °C.

Soczewicowe z burakiem
- szklanka czerwonej soczewicy,
- czerwona cebula,
- 1/2 szklanki upieczonego buraka ćwikłowego,
- tarta bułka,
- jajko.
- sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawa 5 smaków, ostra papryka.

Soczewicę ugotuj, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę oraz upieczony burak. Wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj pozostałe przyprawy i wyrabiaj na jednolitą masę. Aby otrzymać odpowiednią konsystencję dobrzej jest dodać bułki tartej. Następnie uformuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w temp. 200 °C przez pół godziny.

Ewa