Sałata z roszponką, gruszką i ciecierzycą

Drukuj
ds19

Szczególnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na wiosenne przesilenie, zatroszczmy się o organizm i dostarczmy mu odpowiednią porcję witamin, mikro- i makroelementów.

Składniki:
− mieszanka sałat z roszponką,
− szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy,
− 2 średniej wielkości gruszki,
− garść posiekanej natki pietruszki,
− ząbek czosnku,
− 70 ml oleju lnianego + 3 łyżeczki wody,
− łyżeczka octu balsamicznego,
− łyżeczka syropu klonowego,
− łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz.
Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj sałatę z ciecierzycą i gruszkami. Zblenduj składniki sosu: posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę polej sosem i podawaj z pieczywem.