Maliny

Drukuj
malina

Dojrzewają w lipcu i sierpniu. Maliny uprawne mają wiele odmian różniących się wielkością owoców, barwą i smakiem. Ale najbardziej aromatyczne są maliny dziko rosnące i, co ważne, zawierają więcej cennych dla zdrowia substancji.

Maliny są bardzo delikatne, łatwo się gniotą, puszczają sok i szybko pleśnieją. Zbieraj je więc ostrożnie i od razu przetwarzaj na sok lub susz. Prawidłowo wysuszone maliny powinny zachować naturalną barwę i przyjemny zapach.
Zarówno owoce jak i liście zawierają sporo witamin i minerałów. Owoce malin zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest w nich również bogactwo witamin, m.in. C, E, B1, B2, B6 oraz wiele substancji mineralnych − przede wszystkim potas, magnez, wapń i żelazo. Natomiast w liściach malin są garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne.
Gdy łapie nas przeziębienie lub grypa warto sięgnąć po sok malinowy, bo zawarty w nim naturalny kwas salicylowy sprzyja poceniu się, co obniża gorączkę (podobnie działa aspiryna czy polopiryna, które zawierają kwas acetylosalicylowy otrzymywany sztucznie). Zawarte w soku z malin olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie.
Sok malinowy można też stosować profilaktycznie, bo zawiera dużo witamin i związków sprzyjających podniesieniu odporności. Do takich związków można zaliczyć antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników sprzyjających powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Maliny pomagają też w problemach żołądkowych. Zawierają pektyny i błonnik, które wspomagają procesy trawienia, a dodatkowo mają działanie przeczyszczające. Liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.
Liście malin zbieraj wiosną i przez całe lato – powinny być zdrowe, bez plam.
W Polsce już w XVI wieku stosowano syrop malinowy jako środek odżywczy i ogólnie wzmacniający lek. Specyfik z kwiatów malin roztartych z miodem był stosowany do przemywania podpuchniętych oczu, a mieszaniną soku z liści i miodu leczono astmę. Odwaru z malinowych liści używano do kompresów przy różnych dolegliwościach skórnych.
DOMOWA APTECZKA
Napar z owoców malin. 2 łyżki suszonych malin zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij 2−3 razy dziennie po szklance naparu podczas
przeziębienia, grypy, anginy – gdy chorobie towarzyszy gorączka.
Napar z liści malin. Łyżkę liści malin zalej 1/2 szklanki wrzątku i parz pod przykryciem ok. 15 minut. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżycie żołądka i jelit, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można też stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Ada