Nie tylko dla sołtysowej
Sałata z roszponką, gruszką i ciecierzycą
Zapiekanka ziemniaczana
Dżem z cukinii i pomarańczy
Maliny
Wielkanocny pasztet
Nie tylko dla zakochanych
Dżem z cukinii i pomarańczy
− 2,5 kg cukinii,
− 4 pomarańcze,
− 2 galaretki pomarańczowe,
− 3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
− 80 dag cukru,
− skórka otarta z dwóch pomarańczy.
Cukinie obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Potem wraz z sokiem przełóż do garnka i gotuj, aż będzie miękka – ok. godziny. Dodaj miąższ z pomarańczy i na małym ogniu gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż masa zacznie gęstnieć. Garnek zdejmij z ognia, a po chwili dodaj galaretki, kwasek i skórkę startą z dwóch pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dżemem napełnij wcześniej wyparzone słoiki, zamknij i pasteryzuj około 15 min.
EK
Gazeta Sołecka, Nr 9(297)
REDAKCJA:
ul. Puławska 3/2,
02-515 Warszawa
tel. 22 404 66 44
tel./fax 22 404 88 55
solecka@gazetasolecka.pl
REKLAMA:
tel./fax. 22 404 88 55
tel. 797 901 123
tel. 797 901 118
reklama@gazetasolecka.pl
tel./fax. 63 243 84 61
solecka@poczta.wp.pl
PRENUMERATA:
tel./fax. 63 243 84 61
tel. 797 901 118
solecka@poczta.wp.pl