TRAINER baner1000-x-100-mm
Sołtysowa, sołtyska, czy pani sołtys?

Sołtysowa, sołtyska, czy pani sołtys?

28 listopada 1918 roku kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze. W tym roku obchodziliśmy zatem 100. rocznicę tego wydarzenia. Nie wszyscy...

Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

Zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń na Konkurs „Sołtys Roku 2018”. Wypełnioną kartę zgłoszeniową wraz z oświadczeniami  należy wypełnić,...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Sołtysowa, sołtyska, czy pani sołtys?

    Sołtysowa, sołtyska, czy pani sołtys?

  • Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

    Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys...

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

04 2019

450x100px Autostrada2019 pl gs 2019-03-01

zenszen

akte2

Zamiast wędliny

ntdl19 1

Soja, groch, fasola, cieciorka i soczewica to wartościowe rośliny, które w odpowiednich kombinacjach mogą zastąpić białko mięsne. Rośliny te możesz miksować z oliwą z oliwek i różnymi dodatkami. Otrzymasz w ten sposób wartościowe i pyszne pasty, które są lepszą i zdrowszą alternatywą dla wędlin.

Smalczyk wegański
− 2 szklanki fasoli,
– 2 duże cebule,
– duże, kwaśne jabłko,
– 4 łyżki sosu sojowego,
– łyżeczka pieprzu ziołowego,
– 3 listki laurowe,
– 5 ziarenek ziela angielskiego,
– 1/2 łyżeczki majeranku,
– sól do smaku,
– olej rzepakowy do smażenia.

Fasolę opłucz i namocz na kilka godzin. Zalej świeżą wodą i zagotuj. Wodę odlej, wlej świeżą, posól i ugotuj fasolę do miękkości. Przestudzone ziarna zmiksuj. Cebulę obierz i posiekaj. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej trochę oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Wrzuć cebulę, jabłko i duś do miękkości. Wyjmij listki i ziele. Do fasoli dodaj cebulkę z jabłkiem, pieprz ziołowy, sos sojowy, majeranek i wszystko zmiksuj. Wstaw na noc do lodówki, by smaki się „przegryzły”. Smalczyk jest pyszny z kiszonym ogórkiem.

Ada
Gazeta Sołecka, nr 1/2019, str. 12