TRAINER baner1000-x-100-mm
Sołtysowa, sołtyska, czy pani sołtys?

Sołtysowa, sołtyska, czy pani sołtys?

28 listopada 1918 roku kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze. W tym roku obchodziliśmy zatem 100. rocznicę tego wydarzenia. Nie wszyscy...

Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

Zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń na Konkurs „Sołtys Roku 2018”. Wypełnioną kartę zgłoszeniową wraz z oświadczeniami  należy wypełnić,...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Sołtysowa, sołtyska, czy pani sołtys?

    Sołtysowa, sołtyska, czy pani sołtys?

  • Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

    Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys...

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

04 2019

450x100px Autostrada2019 pl gs 2019-03-01

zenszen

akte2

Burgery wegetariańskie

ntds2018 11

Burgery z soczewicy z dodatkiem dyni albo buraka smakują wybornie. A do tego dodaj bułkę, najlepiej własnego wypieku, ulubione warzywa i sosy i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Soczewicowe z dynią
- szklanka zielonej soczewicy,
- cebula cukrowa,
- ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki upieczonej dyni,
- otręby owsiane,
- jajko,
- sól, świeżo zmielony pieprz, curry, kumin rzymski.

Soczewicę ugotuj, rozdrobnij widelcem, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. Wbij jajko i wyrób na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Na końcu dodaj curry i kumin. Jeśli trzeba dosyp troszeczkę otrąb owsianych. Formuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w piekarniku 30 minut w temp. 200 °C.

Soczewicowe z burakiem
- szklanka czerwonej soczewicy,
- czerwona cebula,
- 1/2 szklanki upieczonego buraka ćwikłowego,
- tarta bułka,
- jajko.
- sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawa 5 smaków, ostra papryka.

Soczewicę ugotuj, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę oraz upieczony burak. Wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj pozostałe przyprawy i wyrabiaj na jednolitą masę. Aby otrzymać odpowiednią konsystencję dobrzej jest dodać bułki tartej. Następnie uformuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w temp. 200 °C przez pół godziny.

Ewa