• Zobacz więcej
Dziś i jutro polskiego rolnictwa

Dziś i jutro polskiego rolnictwa

O tym, jaki jest stan polskiego rolnictwa, jakie w nim zaszły zmiany od naszego wejścia do UE i z jakimi problemami ono się boryka oraz jakie...

Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

Dziesięć wsi odebrało certyfikaty uczestnictwa w Sieci Najciekawszych Wsi. Są to miejscowości gminne: Gniewino, Istebna, Jemielnica oraz wsie:...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Znamy już laureatów 17. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”.  Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Dziś i jutro polskiego rolnictwa

    Dziś i jutro polskiego rolnictwa

  • Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

    Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

listopad2019

TRAINER baner-450-x-100-mm 2

ekotech 450x100

450x100px Agrotravel2019 Obszar roboczy 1

superdeoa

akte2

Sałata z roszponką, gruszką i ciecierzycą

ds19

Szczególnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na wiosenne przesilenie, zatroszczmy się o organizm i dostarczmy mu odpowiednią porcję witamin, mikro- i makroelementów.

Składniki:
− mieszanka sałat z roszponką,
− szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy,
− 2 średniej wielkości gruszki,
− garść posiekanej natki pietruszki,
− ząbek czosnku,
− 70 ml oleju lnianego + 3 łyżeczki wody,
− łyżeczka octu balsamicznego,
− łyżeczka syropu klonowego,
− łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz.
Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj sałatę z ciecierzycą i gruszkami. Zblenduj składniki sosu: posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę polej sosem i podawaj z pieczywem.