mntr2017
Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

Zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń na Konkurs „Sołtys Roku 2018”. Wypełnioną kartę zgłoszeniową wraz z oświadczeniami  należy wypełnić,...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

    Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys...

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

grudzien2018

kliknij

ekotech 2019 450x100

reutter2

akte2

Sałata z roszponką, gruszką i ciecierzycą

ds19

Szczególnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na wiosenne przesilenie, zatroszczmy się o organizm i dostarczmy mu odpowiednią porcję witamin, mikro- i makroelementów.

Składniki:
− mieszanka sałat z roszponką,
− szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy,
− 2 średniej wielkości gruszki,
− garść posiekanej natki pietruszki,
− ząbek czosnku,
− 70 ml oleju lnianego + 3 łyżeczki wody,
− łyżeczka octu balsamicznego,
− łyżeczka syropu klonowego,
− łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz.
Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj sałatę z ciecierzycą i gruszkami. Zblenduj składniki sosu: posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę polej sosem i podawaj z pieczywem.