mntr2017
Gdzie dobrobyt, gdzie bieda?

Gdzie dobrobyt, gdzie bieda?

Na kilka miesięcy przed wyborami samorządowymi pojawia się coraz więcej raportów i rankingów dotyczących standardu życia w Polsce powiatowej czy...

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Gdzie dobrobyt, gdzie bieda?

    Gdzie dobrobyt, gdzie bieda?

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

lipiec2018

baner int 450-x-100px internetowy

superdeo

 

akte2

Sałata z roszponką, gruszką i ciecierzycą

ds19

Szczególnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na wiosenne przesilenie, zatroszczmy się o organizm i dostarczmy mu odpowiednią porcję witamin, mikro- i makroelementów.

Składniki:
− mieszanka sałat z roszponką,
− szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy,
− 2 średniej wielkości gruszki,
− garść posiekanej natki pietruszki,
− ząbek czosnku,
− 70 ml oleju lnianego + 3 łyżeczki wody,
− łyżeczka octu balsamicznego,
− łyżeczka syropu klonowego,
− łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz.
Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj sałatę z ciecierzycą i gruszkami. Zblenduj składniki sosu: posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę polej sosem i podawaj z pieczywem.