mntr2017
Gdzie dobrobyt, gdzie bieda?

Gdzie dobrobyt, gdzie bieda?

Na kilka miesięcy przed wyborami samorządowymi pojawia się coraz więcej raportów i rankingów dotyczących standardu życia w Polsce powiatowej czy...

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Gdzie dobrobyt, gdzie bieda?

    Gdzie dobrobyt, gdzie bieda?

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

lipiec2018

baner int 450-x-100px internetowy

zenszen

akte2

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka

To prosty w przygotowaniu, rozgrzewający przysmak, który sprawdzi się jako danie samodzielne. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej możesz wykorzystać jako dodatek różne ulubione składniki albo to, co akurat masz w lodówce. Oto moja propozycja:
Z wołowiną
− 70 dag ziemniaków,
− 35 dag zmielonej wołowiny,
 − cebula,
− 20 dag pieczarek,
− puszka pomidorów bez skóry,
− 15 dag startego sera żółtego,
− 4 łyżki śmietany,
− 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
− 4 łyżki oliwy z oliwek,
− 1 łyżka masła,
− po łyżce papryki słodkiej, papryki wędzonej mielonej i tymianku,
− 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
− sól i pieprz.
Mięso przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, łyżkę papryki wędzonej i wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie około 12 minut. Po wystudzeniu pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż straci czerwony kolor. Dodaj pomidory z puszki, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Dopraw pieprzem i wymieszaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle, posól. Trochę sera odłóż, a resztę wymieszaj ze śmietaną i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż kolejno: ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki, mięso, pieczarki i znów ziemniaki. Polej sosem śmietanowo-serowym i oprósz resztą sera. Zapiekankę przykryj i piecz 20 minut w temp. 180 st. C., potem odkryj i piecz jeszcze pół godziny.

Ewa
Gazeta Sołecka nr 2(302), str. 14