thumbs/460x285-g1g2.jpg)
Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty
Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...
thumbs/460x285-d2.jpg)
Agrotech w zimowej aurze
Od 16 do 18 marca w Kielcach odbywały się XXIV Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej Agrotech, jedna z największych w Europie imprez...
thumbs/460x285-2-2014-2b.jpg)
Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”
Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...
-
Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty
-
Agrotech w zimowej aurze
-
Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”
Dżem z cukinii i pomarańczy
− 2,5 kg cukinii,
− 4 pomarańcze,
− 2 galaretki pomarańczowe,
− 3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
− 80 dag cukru,
− skórka otarta z dwóch pomarańczy.
Cukinie obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Potem wraz z sokiem przełóż do garnka i gotuj, aż będzie miękka – ok. godziny. Dodaj miąższ z pomarańczy i na małym ogniu gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż masa zacznie gęstnieć. Garnek zdejmij z ognia, a po chwili dodaj galaretki, kwasek i skórkę startą z dwóch pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dżemem napełnij wcześniej wyparzone słoiki, zamknij i pasteryzuj około 15 min.
EK
Gazeta Sołecka, Nr 9(297)