TRAINER baner1000-x-100-mm
Unia Europejska dla Ciebie

Unia Europejska dla Ciebie

  Dowiedz się dlaczego warto iść na eurowybory

Na co nam ta Unia?

Na co nam ta Unia?

– Dostajemy coraz mniej pieniędzy od Unii. A coraz więcej jej wpłacamy. To po co nam ta Unia? – Coraz częściej słyszę takie pytania od...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Znamy już laureatów 17. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”.  Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Unia Europejska dla Ciebie

    Unia Europejska dla Ciebie

  • Na co nam ta Unia?

    Na co nam ta Unia?

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

maj2019

 2019-03-01

reutter2

akte2

Maliny

malina

Dojrzewają w lipcu i sierpniu. Maliny uprawne mają wiele odmian różniących się wielkością owoców, barwą i smakiem. Ale najbardziej aromatyczne są maliny dziko rosnące i, co ważne, zawierają więcej cennych dla zdrowia substancji.

Maliny są bardzo delikatne, łatwo się gniotą, puszczają sok i szybko pleśnieją. Zbieraj je więc ostrożnie i od razu przetwarzaj na sok lub susz. Prawidłowo wysuszone maliny powinny zachować naturalną barwę i przyjemny zapach.
Zarówno owoce jak i liście zawierają sporo witamin i minerałów. Owoce malin zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest w nich również bogactwo witamin, m.in. C, E, B1, B2, B6 oraz wiele substancji mineralnych − przede wszystkim potas, magnez, wapń i żelazo. Natomiast w liściach malin są garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne.
Gdy łapie nas przeziębienie lub grypa warto sięgnąć po sok malinowy, bo zawarty w nim naturalny kwas salicylowy sprzyja poceniu się, co obniża gorączkę (podobnie działa aspiryna czy polopiryna, które zawierają kwas acetylosalicylowy otrzymywany sztucznie). Zawarte w soku z malin olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie.
Sok malinowy można też stosować profilaktycznie, bo zawiera dużo witamin i związków sprzyjających podniesieniu odporności. Do takich związków można zaliczyć antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników sprzyjających powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Maliny pomagają też w problemach żołądkowych. Zawierają pektyny i błonnik, które wspomagają procesy trawienia, a dodatkowo mają działanie przeczyszczające. Liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.
Liście malin zbieraj wiosną i przez całe lato – powinny być zdrowe, bez plam.
W Polsce już w XVI wieku stosowano syrop malinowy jako środek odżywczy i ogólnie wzmacniający lek. Specyfik z kwiatów malin roztartych z miodem był stosowany do przemywania podpuchniętych oczu, a mieszaniną soku z liści i miodu leczono astmę. Odwaru z malinowych liści używano do kompresów przy różnych dolegliwościach skórnych.
DOMOWA APTECZKA
Napar z owoców malin. 2 łyżki suszonych malin zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij 2−3 razy dziennie po szklance naparu podczas
przeziębienia, grypy, anginy – gdy chorobie towarzyszy gorączka.
Napar z liści malin. Łyżkę liści malin zalej 1/2 szklanki wrzątku i parz pod przykryciem ok. 15 minut. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżycie żołądka i jelit, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można też stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Ada