mntr2017
Zbieramy podpisy

Zbieramy podpisy

  Zachęcamy sołtysów do zbierania wśród mieszkańców sołectw podpisów pod projektem ustawy dającej sołectwom i sołtysom więcej praw. Wszyscy...

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Zbieramy podpisy

    Zbieramy podpisy

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

wrzesien2018

baner int 450-x-100px internetowy

cukierki pokrzywowe

akte2

Maliny

malina

Dojrzewają w lipcu i sierpniu. Maliny uprawne mają wiele odmian różniących się wielkością owoców, barwą i smakiem. Ale najbardziej aromatyczne są maliny dziko rosnące i, co ważne, zawierają więcej cennych dla zdrowia substancji.

Maliny są bardzo delikatne, łatwo się gniotą, puszczają sok i szybko pleśnieją. Zbieraj je więc ostrożnie i od razu przetwarzaj na sok lub susz. Prawidłowo wysuszone maliny powinny zachować naturalną barwę i przyjemny zapach.
Zarówno owoce jak i liście zawierają sporo witamin i minerałów. Owoce malin zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest w nich również bogactwo witamin, m.in. C, E, B1, B2, B6 oraz wiele substancji mineralnych − przede wszystkim potas, magnez, wapń i żelazo. Natomiast w liściach malin są garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne.
Gdy łapie nas przeziębienie lub grypa warto sięgnąć po sok malinowy, bo zawarty w nim naturalny kwas salicylowy sprzyja poceniu się, co obniża gorączkę (podobnie działa aspiryna czy polopiryna, które zawierają kwas acetylosalicylowy otrzymywany sztucznie). Zawarte w soku z malin olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie.
Sok malinowy można też stosować profilaktycznie, bo zawiera dużo witamin i związków sprzyjających podniesieniu odporności. Do takich związków można zaliczyć antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników sprzyjających powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Maliny pomagają też w problemach żołądkowych. Zawierają pektyny i błonnik, które wspomagają procesy trawienia, a dodatkowo mają działanie przeczyszczające. Liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.
Liście malin zbieraj wiosną i przez całe lato – powinny być zdrowe, bez plam.
W Polsce już w XVI wieku stosowano syrop malinowy jako środek odżywczy i ogólnie wzmacniający lek. Specyfik z kwiatów malin roztartych z miodem był stosowany do przemywania podpuchniętych oczu, a mieszaniną soku z liści i miodu leczono astmę. Odwaru z malinowych liści używano do kompresów przy różnych dolegliwościach skórnych.
DOMOWA APTECZKA
Napar z owoców malin. 2 łyżki suszonych malin zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij 2−3 razy dziennie po szklance naparu podczas
przeziębienia, grypy, anginy – gdy chorobie towarzyszy gorączka.
Napar z liści malin. Łyżkę liści malin zalej 1/2 szklanki wrzątku i parz pod przykryciem ok. 15 minut. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżycie żołądka i jelit, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można też stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Ada