gits2
Od podstaw

Od podstaw

Dobiegał koniec 1992 roku. Pracowałam wtedy w redakcji ogólnopolskiej, wysokonakładowej i opiniotwórczej gazety „Nowy Świat” z siedzibą w...

"Poradnik radnego i sołtysa"

– doskonały  prezent na Dzień Sołtysa Możesz zamówić pod tym adresem : zamówienie

Uwaga! Zmiana adresu redakcji!

Uwaga! Zmiana adresu redakcji!

Nowy adres:„Gazeta Sołecka”ul. Puławska 3 lok. 2,  02-515 Warszawa

  • Od podstaw

    Od podstaw

  • "Poradnik radnego i sołtysa"

  • Uwaga! Zmiana adresu redakcji!

    Uwaga! Zmiana adresu redakcji!

10 17

STYLBET reklama maa
baner int 450-x-100px internetowy

superdeoa

 

akte2

Hyzop lekarski

hyzop

Hyzop lekarski potocznie nazywany bywa: izapem lekarskim czy józefkiem. Jest to niewielki krzew dorastający do 30 cm posiadający wiele walorów. Ze względu na piękne niebieskie kwiaty może być uprawiany jako roślina ozdobna – idealnie nadaje się do obsadzania rabat. Ma także właściwości wabiące pszczoły a także bywa używana w kuchni jako dodatek do sałatek i marynat.
Jednak przede wszystkim jest to roślina lecznicza. Surowcem zielarskim jest ziele – ulistnione łodygi wraz z liśćmi, które zbiera się kilka razy w roku przy słonecznej pogodzie, a następnie suszy. Z suszonego ziela hyzopu przyrządza się napar.
Hyzop lekarski ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wspomaga leczenie nieżytów górnych dróg oddechowych, bywa stosowany pomocniczo przy przewlekłym nieżycie oskrzeli czyli astmie oskrzelowej. Dobroczynnie działa także na układ trawienny. Wspomaga trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, pobudza ruchy perystaltyczne jelit i działa moczopędnie. Hyzop lekarski zwalnia także napięcie obwodowych naczyń krwionośnych, działa miejscowo przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i rozkurczowo. Jest też pomocne w walce z nadmierną potliwością. Regularnie zażywane hamuje działalność gruczołów potowych. Napar z ziela można stosować zewnętrznie do płukania dziąseł, jamy ustnej i gardła
Wykorzystywany jest w chorobach z gorączką i kaszlem. Herbatki z ziela można pić przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach oraz problemach z trawieniem, można z niego przygotowywać płukanki do gardła (analogicznie do płukanek z szałwii).
Napar z hyzopu: 1 – 1,5 łyżki ziela na szklankę gorącej wody, /parzymy pod przykryciem przez około 10 minut, pić po 1/3 lub 1/2 szklanki trzy razy dziennie, po jedzeniu.
Hyzop jest bardzo fajnym, aromatycznym dodatkiem do saszetek kąpielowych czy do maseczek z glinką (ma wtedy działanie lekko ściągające).

Zosia