mntr2017
Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Agrotech w zimowej aurze

Agrotech w zimowej aurze

Od 16 do 18 marca w Kielcach odbywały się XXIV Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej Agrotech, jedna z największych w Europie imprez...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Agrotech w zimowej aurze

    Agrotech w zimowej aurze

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

kw2018

baner int 450-x-100px internetowy

superdeo

 

akte2

Hyzop lekarski

hyzop

Hyzop lekarski potocznie nazywany bywa: izapem lekarskim czy józefkiem. Jest to niewielki krzew dorastający do 30 cm posiadający wiele walorów. Ze względu na piękne niebieskie kwiaty może być uprawiany jako roślina ozdobna – idealnie nadaje się do obsadzania rabat. Ma także właściwości wabiące pszczoły a także bywa używana w kuchni jako dodatek do sałatek i marynat.
Jednak przede wszystkim jest to roślina lecznicza. Surowcem zielarskim jest ziele – ulistnione łodygi wraz z liśćmi, które zbiera się kilka razy w roku przy słonecznej pogodzie, a następnie suszy. Z suszonego ziela hyzopu przyrządza się napar.
Hyzop lekarski ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wspomaga leczenie nieżytów górnych dróg oddechowych, bywa stosowany pomocniczo przy przewlekłym nieżycie oskrzeli czyli astmie oskrzelowej. Dobroczynnie działa także na układ trawienny. Wspomaga trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, pobudza ruchy perystaltyczne jelit i działa moczopędnie. Hyzop lekarski zwalnia także napięcie obwodowych naczyń krwionośnych, działa miejscowo przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i rozkurczowo. Jest też pomocne w walce z nadmierną potliwością. Regularnie zażywane hamuje działalność gruczołów potowych. Napar z ziela można stosować zewnętrznie do płukania dziąseł, jamy ustnej i gardła
Wykorzystywany jest w chorobach z gorączką i kaszlem. Herbatki z ziela można pić przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach oraz problemach z trawieniem, można z niego przygotowywać płukanki do gardła (analogicznie do płukanek z szałwii).
Napar z hyzopu: 1 – 1,5 łyżki ziela na szklankę gorącej wody, /parzymy pod przykryciem przez około 10 minut, pić po 1/3 lub 1/2 szklanki trzy razy dziennie, po jedzeniu.
Hyzop jest bardzo fajnym, aromatycznym dodatkiem do saszetek kąpielowych czy do maseczek z glinką (ma wtedy działanie lekko ściągające).

Zosia