gits2
Od podstaw

Od podstaw

Dobiegał koniec 1992 roku. Pracowałam wtedy w redakcji ogólnopolskiej, wysokonakładowej i opiniotwórczej gazety „Nowy Świat” z siedzibą w...

"Poradnik radnego i sołtysa"

– doskonały  prezent na Dzień Sołtysa Możesz zamówić pod tym adresem : zamówienie

Uwaga! Zmiana adresu redakcji!

Uwaga! Zmiana adresu redakcji!

Nowy adres:„Gazeta Sołecka”ul. Puławska 3 lok. 2,  02-515 Warszawa

  • Od podstaw

    Od podstaw

  • "Poradnik radnego i sołtysa"

  • Uwaga! Zmiana adresu redakcji!

    Uwaga! Zmiana adresu redakcji!

10 17

STYLBET reklama maa
baner int 450-x-100px internetowy

superdeoa

 

akte2

Czas na śliwki

sliwki

Śliwki najlepiej smakują surowe, ale doskonale komponują się też w daniach głównych, ciastach, deserach i przetworach. Sezon śliwkowy już w pełni, więc do dzieła!

Powidła ze śliwek
- 2-2,5 kg śliwek (renklody, węgierki),
- cukier wg. własnego uznania.
Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Na dno dużego garnka wsyp cukier (warstwa ok. 2 cm, jeśli śliwki są bardzo słodkie – wówczas 1 cm). Na cukier wsyp śliwki i podgrzewaj, a gdy zagotują się pozwól im „pyrkotać” przez godzinę, a nawet dwie i bez przykrycia. UWAGA: To są powidła, których nie wolno mieszać! Nie przypalą się! Następnego dnia powtórz „pyrkotanie” i tak do momentu, aż soku zostanie niewiele a gęstość powideł jest taka, jaka nam odpowiada. Powidła można podgrzewać jeszcze trzeciego dnia – będą jeszcze smaczniejsze. Gdy uznasz, że powidła są już gotowe, przełóż je do wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.

Chutney śliwkowy
- 1 kg śliwek węgierek,
- 3 czerwone cebule, drobno posiekana
- 180 ml octu z czerwonego wina,
- 8 łyżek miodu,
- 6 cm korzenia imbiru,
- szczypta cynamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- szczypta pieprzu kajeńskiego,
- szczypta zmielonego ziela angielskiego,
- pół łyżeczki soli.
Umyte i osuszone śliwki wypestkuj, pokrój w kostkę. Imbir i cebule obierz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj. Potem zmniejsz ogień i wolniutko  gotuj aż wszystko zacznie gęstnieć. Chutney śliwkowy możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni albo przełożyć do słoików i pasteryzować.

Sałatka z grillowanych śliwek i awokado
- 2 dojrzałe awokado,
- 10 śliwek węgierek,
- łyżka octu z czerwonego wina,
- łyżeczka miodu,
- sok i skórka otarta z ½ cytryny,
- 2 suszone papryczki chili (może być też chili w płatkach),
- oliwa z oliwek,
- 1/2 pęczka kolendry,
- 1/2 pęczka mięty,
- sól.
Awokado przetnij wzdłuż na pół, usuń pestki , a miąższ posól i dokładnie natrzyj sokiem z cytryny. Na patelni grillowej podsmaż awokado od strony miąższu (2-3 minuty), następnie obierz i pokrój w kostkę. Połówki śliwek wymieszaj z octem, miodem i skórką cytrynową i wrzuć na grill na ok. minutę. Później pokrój w kostkę i delikatnie wymieszaj z awokado i posiekaną kolendrą, miętą oraz chili. Dopraw sałatkę solą i skrop oliwą z oliwek.

Śliwki w syropie z kardamonem
- 5-6 śliwek (najlepsza Renkloda Althana),
- łyżka miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 3 ziarenka kardamonu utłuczone w moździerzu,
- woda + 2 ziarenka kardamonu Royal.
Zagotuj wodę z rozciętymi ziarenkami kardamonu. Zanurz na kilka sekund umyte śliwki − skórka zacznie schodzić. Osącz i szybko zahartuj śliwki w zimnej wodzie. Zdejmij z nich skórkę, przekrój na połówki i usuń pestki. Włóż owoce do miseczki i zalej marynatą z miodu, soku z cytryny, wanilii i kardamonu. Śliwki wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Dobrze schłodzone podawaj z  jogurtem cynamonowym lub z lodami.

Śliwki w occie
-1,5 kg śliwek,
- 0,5 l octu,
- 0,5 l wody,
- 1 łyżka goździków,
- 0,5 kg cukru.
Śliwki w occie robi się kilka dni, ale nie jest to pracochłonne − robi się je bardzo szybko.
I dzień: Umyte śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Zagotuj zalewę i odstaw by wystygła. Potem zalej nią śliwki i pozostaw do następnego dnia. II dzień: Zalewę zlej, najlepiej przez sitko do garnka i podgrzej − ciepłą zalej śliwki. III dzień: Zalewę zlej do garnka i podgrzewaj tak długo, aż będzie gorąca, ale nie wrząca. Znowu zalej śliwki i odstaw. IV dzień: Zalewę zlej do garnka i zagotuj. Śliwki umieść w wyparzonych słoikach i zalej bardzo gorącą zalewą. Słoiki mocno zakręć, odwróć do góry dnem i poczekaj aż wystygną.


Ada